Wist je dat 1 op de 5 mensen hoogsensitief is?

Dat is best veel, als je dat na gaat.

Je wordt ermee geboren en bent je hele leven dus hoogsensitief.

Het is dus geen label of een ziekte of stoornis diagnose. Het is een persoonskenmerk en dit is wetenschappelijk ook aangetoond.

Maar wat is eigenlijk hoogsensitief?

Hoogsensitiviteit is een persoonlijkheidskenmerk waarbij iemand meer en intenser prikkels uit de omgeving ervaart dan anderen. Ongeveer 1 op de 5 mensen is hoogsensitief, mannen net zo vaak als vrouwen, maar ook kinderen kunnen hoogsensitief zijn. Hoogsensitieve personen verwerken deze informatie grondiger en nauwkeuriger dan anderen. Deze personen  kunnen bijvoorbeeld foutjes en details opmerken die anderen niet hadden gezien en sociale processen doorzien. Hoogsensitieve personen kunnen intens genieten van kunst, muziek, zijn empathischer en vaak ook creatiever. Maar er is ook een keerzijde. Hoogsensitieve personen kunnen bijvoorbeeld dingen te persoonlijk opvatten, wat kan leiden tot communicatieproblemen met niet-hoogsensitieve personen. Onderzoekers ontdekten daarnaast dat hoogsensitieve mensen sneller zijn en minder fouten maken tijdens een taak, maar na afloop meer overprikkeling en meer stressgerelateerde klachten ervaren dan mensen die niet hoogsensitief zijn. Als je hebt ontdekt dat je hoogsensitief bent, is het van belang te leren hier goed mee om te gaan.

Hoe zit dit bij hoogsensitieve kinderen?

Hoogsensitieve kinderen hebben moeite met het verwerken van prikkels en raken snel overprikkeld en vermoeid. Ze kunnen slecht tegen harde geluiden, een drukke omgeving, schrikken snel en zijn erg gevoelig voor pijn. Hoogsensitieve kinderen kunnen ook nieuwsgierig en bedachtzaam zijn en hebben oog voor detail.

Als je vermoedt dat je kind hoogsensitief is, kan het helpen om je kind te ondersteunen en te leren hoe hij of zij hiermee om kan gaan. Hier zijn enkele tips die je kunt gebruiken om je hoogsensitieve kind te helpen:

  • Erken de gevoeligheid van je kind: Het is belangrijk om te erkennen dat je kind gevoeliger is dan anderen. Dit kan helpen om de stress en angst van je kind te verminderen.
  • Creëer een veilige omgeving: Hoogsensitieve kinderen hebben vaak behoefte aan een rustige en veilige omgeving. Zorg voor een plek waar je kind zich terug kan trekken als hij of zij overprikkeld raakt.
  • Leer je kind omgaan met emoties: Hoogsensitieve kinderen kunnen overweldigd raken door hun emoties. Leer je kind om te gaan met deze emoties door bijvoorbeeld samen te praten over gevoelens. En emoties te leren kennen en leren hoe je gevoelens het beste kan uiten. Emoties mogen er gewoon zijn.
  • Stimuleer creativiteit: Hoogsensitieve kinderen zijn vaak creatief en hebben een rijke verbeelding. Stimuleer deze creativiteit door bijvoorbeeld samen te tekenen of te knutselen.
  • Zorg voor voldoende rust en slaap: Hoogsensitieve kinderen hebben vaak meer rust en slaap nodig dan andere kinderen. Zorg voor voldoende rust en slaap om overprikkeling te voorkomen.
  • Praat met de school: Als je kind hoogsensitief is, kan het helpen om dit te bespreken met de school. Zo kan de school rekening houden met de gevoeligheid van je kind en bijvoorbeeld zorgen voor een rustige werkplek.
  • Zoek professionele hulp: Als je merkt dat je kind veel last heeft van zijn of haar hoogsensitiviteit, kan het helpen om professionele hulp te zoeken. Een coach gespecialiseerd in hoogsenstiviteit kan je kind helpen en begeleiden om te gaan met zijn of haar gevoeligheid.

Wat zijn onder andere nog meer kenmerken van hoogsensitieve kinderen:

  • Last van labeltjes in kleding
  • Gevoelig voor harde geluiden
  • Stemming van anderen aanvoelen
  • Moeite met veranderingen
  • Eerst observeren, dan pas doen
  • Begaan met het lot van dieren
  • Rechtvaardigheidsgevoel
  • Diepgaande vragen stellen
  • Faalangstig

Heb jij het vermoeden dat jouw kind hoogsensitief is en zou je daar graag hulp bij willen ontvangen?

Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Graag ga ik samen met jullie daarmee aan de slag.

Chat openen
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?
Heb je een vraag?