Je herkent het misschien:
Je dochter wil per se haar roze trui aan omdat de blauwe ‘prikt’.
Je zoon kan compleet over de rooie gaan na een ochtendje school.
Of je kind barst in tranen uit, niet omdat er iets ernstigs is gebeurd, maar omdat jij net iets anders keek dan normaal.
En jij voelt je soms radeloos. Want je wíl er voor je kind zijn. Maar je raakt ook moe, gefrustreerd of twijfelt aan jezelf. Doe ik iets verkeerd? Is mijn kind té gevoelig?
Laat me je meteen geruststellen:
Nee, je doet niets verkeerd. En nee, je kind is niet ‘te’ gevoelig.
Je kind is waarschijnlijk hoogsensitief , en dat is iets bijzonders.
Wat is hoogsensitiviteit?
Hoogsensitiviteit (HSP – Highly Sensitive Person) is geen modewoord of label. Het is een aangeboren karaktereigenschap (persoonlijkheidskenmerk), aanwezig bij ongeveer 15 tot 20% van de mensen. Het zenuwstelsel van een HSP is gevoeliger afgesteld. Alles komt sterker binnen: geluiden, geuren, beelden, emoties, zowel van anderen als van henzelf.
Een hoogsensitief kind heeft geen dikker vel nodig. Het heeft begrip, afstemming en innerlijke veiligheid nodig om zichzelf te kunnen zijn in een wereld die soms best overweldigend is.
En ja, dat kan ook betekenen dat jij als moeder even moet ‘ontleren’ wat je zelf vroeger hebt meegekregen.
Hoe herken je hoogsensitiviteit bij je kind?
Er is geen checklist die voor elk kind hetzelfde is, maar dit zijn veelvoorkomende signalen die je als moeder vaak als eerste aanvoelt:
- Je kind ervaart emoties diep en intens: huilen, lachen, boosheid , het is er allemaal, in volle glorie.
- Je kind voelt stemmingen aan: als jij gespannen bent, is je kind onrustig. Als er ruzie is op school, voelt je kind het al voordat iemand iets zegt.
- Je kind heeft moeite met drukte en chaos :verjaardagsfeestjes, winkelcentra of zelfs een schooldag kunnen ‘te veel’ zijn.
- Je kind houdt niet van verandering : een onverwacht bezoek, een ander broodbeleg of een andere route naar school kan al stress opleveren.
- Je kind denkt veel na en stelt diepe vragen : over het leven, dood, rechtvaardigheid of waarom iemand verdrietig is.
- Je kind zoekt rustmomenten : terugtrekken op de kamer, tekenen, lezen, knuffelen met een lievelingsknuffel (of edelsteen 😉).
Het zijn kinderen met een rijk innerlijk leven, een scherpe intuïtie en een enorm hart. Maar ze kunnen ook sneller uit balans raken als ze niet goed worden begrepen.
Waarom jij als ouder het verschil maakt
Hoogsensitiviteit is geen zwakte, maar zonder juiste begeleiding kan het wel als een last voelen. En laat dat nu net jouw superkracht als ouder zijn: jij bent degene die het verschil kan maken.
Zodra jij leert om je kind anders te benaderen , niet strenger, maar juist afgestemd , ontstaat er ruimte. Ruimte voor rust. Voor verbinding. En voor zelfvertrouwen. Bij je kind, én bij jezelf.
Want laten we eerlijk zijn: ook jij voelt veel aan, toch? Veel ouders van HSP-kinderen zijn zelf óók sensitief. Geen toeval. Het vraagt dus ook iets van jou , zelfzorg, bewustzijn, grenzen voelen én bewaken.
En nu?
Als dit blog bij je resoneert, is dat geen toeval. Misschien is dit het moment om je wat dieper in hoogsensitiviteit te verdiepen. Niet alleen om je kind beter te begrijpen, maar ook om jouw rol als ouder krachtiger én lichter te maken.
Ik help ouders zoals jij om grip te krijgen op die dagelijkse uitdagingen, zodat er weer meer rust en plezier ontstaat in huis. Niet door quick fixes, maar door inzicht, verbinding en praktische tools.
💛 Voel je dat dit klopt? Laten we dan in contact komen!
📲 Volg me op Instagram voor herkenbare tips, reels en dagelijkse inzichten over hoogsensitiviteit bij kinderen (en hun ouders):
🌿 Op mijn website vind je coaching, gratis downloads en meer over hoogsensitiviteit:
Samen zorgen we voor meer rust en minder eindeloze strijd en meer stroming. Zodat jouw kind mag zijn wie het écht is. En jij ook. ✨
Liefs Patricia | Kidz4Hsp
Hsp coach voor ouders en kinderen
Krijg weer rust en harmonie in huis en op school zonder eindeloze strijd!
#hspcoach midden Limburg